Melodika Hakkında Herşey

Melodika üflemeli ve tuşlu bir müzik aletidir.Tuşlara basılarak hortum yardımıyla üflenerek icra edilir.Melodika tuşlarına göre ayrılır (25K) 25 tuşlu melodika Fa notası ile başlar 2. oktav fa notası ile biter. (27K) 27 tuşlu melodika Fa notası ile başlar 2.oktav sol notası ile biter  32K 32 tuşlu melodika Fa notası ile başlar 2.oktav Do notası ile biter 37K 37 tuşlu melodika ise yine fa notası ile başlar 2.oktav fa notası ile biter.Hortumla veya ağızlıkla çalma seçenekleri vardır.  Tuşların üzerinde parmak numaraları şunlardır baş parmak 1 işaret parmağı 2 orta parmak 3 yüzük parmağı 4 serçe parmağı da 5 olarak adlandırılır.
 
Bazı melodikalarda tuşların üzerinde 1’den 7’ye kadar numaralar vardır bu numaralar parmak numaraları değildir.Bu numaralar Do dizisinde olan notaların sırasıdır do-1 re-2 mi-3 fa-4 sol-5 la-6 si-7 ve tekrar do-1 diye devam eder.  Yeni başlayanlar için hortum ile icra edilmesi tavsiye edilir. Sol elle kaymasını engellemek için destek alınır, sağ ellin görevi ise üzerindeki tuşlara basmak ve notalara göre icra etmektir.Ağızlıkla çalacak isek sağ elle arkadaki askısına elimizin işaret,orta,yüzük ve cin parmağı ile sıkıştırılır . Hortumu yada Ağızlığı ile tuşlara basmadan üflersek ses çıkmayacaktır.
 
Eğitim için ideal bir çalgıdır. Melodika eğitim amaçlı olarak müzik derslerinde Flütün alternatifi olarak kullanılmaktadır. Diatonik ve kromatik aralıklardan oluşur. Notası Sol anahtarına göre yazılır. Çocukların müzik eğitiminde ve geliştirilmesinde önemli bir yeri olduğu söylenebilir. Yeni öğrenenler için ,günde iki saati geçmemeli ve bu çalışmaların süresi on beşer dakikalık bölümler biçiminde yapılmalıdır. Nedeni ise fazla nefes alış veriş vücuda giren oksijen miktarının fazlalığından baş dönmesi olabilir. Çalışmalar ilerledikçe saat süresi üç ,dört,çalışma bölümleri süresi ise otuz dakikaya çıkabilir.Melodika’yı Öğrenmek zor değil ama zaman ve tekrar ister.Son olarak Melodika’nın Bölümlerinden alt kısmındaki tuşa basarak melodika’yı ters çevirirsek içerisindeki birikmiş tükürüklerimizi kolayca dışarı atabiliriz.Melodikanın içini ve hortumunu her bir haftalık dilimlerde yıkayıp temizlememiz gerekir.
 
Son Özel bilgimide vereyim : Hortumun kendi ağızlığıyla hortum arasında gevşeme oluşmuş ve hava sızdırıyorsa melodikamızın tonu bozuk çıkabilir bu durumda ikisinin birleştiği alanı bir çakmak yardımıyla yakmadan ısıtıp birbirine yapıştıralım uç kısmı deforme olduysa o kısmı kesip aynı işlemi kestikten sonraki sağlam bölüme uygulayın pişman olmayacaksınız    Herkese yürekten başarılar dileriz
 
 
Enstrüman Eğitimi Ekibi
27 / Nis / 2017

Yorumlar (2)

  • anon
    Konuk (not verified)

    melodikannın hortumu nasıl kolayca çıkarılır arkadaşlar

    Ara 21, 2017
  • anon
    asya (not verified)

    23535

    Şub 07, 2018

Leave a comment

Onay Kodu
.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Enstruman Eğitimi

Bize her konuda yazabilirsiniz. Editörlerimiz mesajlarınıza 24 saat saat içerisinde yanıt vereceklerdir. Bize yazmak için Buraya tıklayınız.